Tillbaka

juli 10, 2018

HOT ROD JAKOB PÅ ÅRETS CABRIOLETUTSTÄLLNING

I år anordnar vi på Volvo Museum en cabrioletutställning. Ett av de mest uppmärksammande ekipagen på sommarens utställning är Hot Rod Jakob som är en modern version av Volvos klassiska ÖV 4 . Här nedan kan du läsa mer om detta ”konsthantverk” och hur den kom till från första början. Bläddra längst ned på sidan för att uppleva Hot Rod Jakob på film!

Den 14 april 1927 rullade den första serietillverkade Volvobilen ut ur fabrik. Modellen, ÖV 4 (Öppen Vagn 4 cylindrar), fick smeknamnet Jakob. Namnet var inspirerat av en förseriebil som bara tillverkades i tio exemplar, vilka blev klara dagen då Jakob har namnsdag.

Nästan 80 år senare bestämde Leif Tufvesson att han ville bygga en egen personlig tolkning av den första Volvon – en variant i Hot Rod-stil. Han använde hela sitt kunnande när han skapade Hot Rod Jakob. Ett kunnande som tidigare vunnit honom utmärkelserna ”Hot Rod of the Year” och Most Innovative Car” i Hot Rodens hemland USA.

”Volvo har alltid varit ett speciellt märke för mig. Det var de bilarna jag började meka med som ung, och under en tid jobbade jag också på Volvos konceptbildavdelning. Så istället för att utgå från en gammal Ford som man brukar när man bygger Hot Rod, ville jag bygga något som låg närmare mig själv. Därför valde jag att föra samman det mest klassiska hos Volvo, det vill säga Jakob, med min moderna Hot Rod-stil,” berättad Leif Tufvesson.

Hela bygget är typiskt för Leif Tufvessons stil. Avskalat estetiskt. Stilrent minimalistiskt. Mycket beroende på att de flesta av komponenterna har gömts inne i karossen. Som fjädring och stötdämpare, el- och avgassystem. Effekten blir att kaross och axlar ser ut att sväva i luften. Vänder man blicken mot instrumentbrädan hittar man inga vanliga mätare. Istället är alla funktioner samlade i ett egenutvecklat kombiinstrument i form av en rund, slät knapp till höger om ratten. Instrumentet ändrar färg och funktion när man trycker på det. Ett tryck: tändningen slås på, knappen blir röd. Trampar man ner kopplingen blir knappen lila. Ett tryck till: bilen startar samtidigt som knappen byter färg till Volvoblått.

Likheter mellan originalet Jakob och Hot Rod Jakob

Olikheter mellan originalet Jakob och Hot Rod Jakob

Det sitter även en del klassiska Volvodelar i Hot Rod Jakob. Ratten härstammar från en P1800 -62, liksom växelspaksdamasken och rattstången. Bromspedalerna och huvud-bromscylindern är från 140-serien. Levererade av Volvo Genuine Classic Parts (Volvo har ett av branschens bredaste utbud av ursprungliga originaldelar). Växellådan M90 är Volvos sista bakhjulsdrivna och kommer från en 960. Motorn däremot är en ny, kraftfull Volvo T5 som är konverterad till miljövänlig etanoldrift – som för att understryka kretsloppstänkandet i projektet.

Kom och upplev Hot Rod Jakob på årets cabrioletutställning! En försmak bjuder vi på här nedan: